Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Αυτοδιάγνωση-αυτοφροντίδα-αυτοθεραπεία-αυτο...κτονία;

ΜΗΣΥΦΑ και «αυτοθεραπεία» βαραίνουν την τσέπη των ασθενών
Η μείωση του «κόστους» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και των πληρωμών των ασθενών για πρόληψη και θεραπεία μέσα από τη λεγόμενη «αυτοφροντίδα και αυτοθεραπεία», μέρος της οποίας είναι και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αναδείχθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).
Στο νόμο που περιλαμβάνει την πώληση του 13% των ΜΗΣΥΦΑ σε σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων (ΓΕΔΙΦΑ) γίνεται λόγος για «αυτοδιάγνωση» και «αυτοθεραπεία». Επιπλέον, η «Αυτοφροντίδα - Αυτοθεραπεία» αποτελεί και ευρωπαϊκή πολιτική με στόχο την περικοπή δημόσιων δαπανών για Υγεία - Φάρμακο. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΧ, έχει «ανοίξει» διάλογος με τουπουργείο Υγείας, με φαρμακοποιούς, γιατρούς, Ινστιτούτα Υγείας και Οικονομίας, «προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».
Αυτές οι «καλές» πρακτικές περικόπτουν αυτά που δαπανούν το κράτος και τα Ταμεία, φορτώνοντας ολοένα και μεγαλύτερες πληρωμές στους ασθενείς. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, Β. Σερέτης, «η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (selfcare) μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο». Αυτά επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, που τα πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους, όπως και τα φάρμακα της Αρνητικής Λίστας (σ.σ. συνταγογραφούνται από γιατρό αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ).
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP), ο οποίος παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο «το όραμα για ουσιαστικότερη αυτοφροντίδα στην Ευρώπη μέχρι το 2020», «η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία».
Στο πλαίσιο της Αυτοθεραπείας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, ο ασθενής αντιμετωπίζει μόνος του ή με τη συμβουλή φαρμακοποιού τα «ήπια προβλήματα υγείας» και αν χρειαστεί στη συνέχεια ή αν κρίνει ο φαρμακοποιός, τότε μόνο απευθύνεται σε γιατρό. Ετσι «αποσυμφορείται η Κοινωνική Ασφάλιση, τα ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείαςκ.λπ.».
Με το κριτήριο του «κόστους» να κυριαρχεί, εφαρμόζονται πολιτικές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Π.χ. τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα τα οποία μπορεί να έχουν είτε παρενέργειες είτε να μην αντιμετωπιστεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα υγείας αφού χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Ολα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται από το γιατρό και να διακινούνται μόνο από τα φαρμακεία, δωρεάν για όλους.
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/6/2016&id=16252&pageNo=17